Tachográf írólap

A tachográf hivatalos megnevezése menetíró készülék. Ez méri és rögzíti, hogy a sofőr milyen sebességgel és mennyit vezetett, mikor állt meg és vezetései közt mennyi pihenőidőt tartott. Ez az eszköz minden kamionban, haszongépjárműben és buszban megtalálható. Kötelező használatának célja, hogy rákényszerítsék a gépjárművezetőket az előírások betartására továbbá csökkentsék a az esetleges fáradságból származó balesetek keletkezésének valószínűségét.

Szigorú törvényi előírások vonatkoznak arra, hogy egy sofőr mennyit vezethet egyhuzamban, és mikor, milyen hosszúságú pihenőket kell tartania. Természetesen tachográfból is többféle van még a piacon. Az új járműveket már csak digitális tachográffal lehet forgalomba helyezni, de még rengeteg olyan jármű fut az utakon, amely még a hagyományos, analóg típussal rendelkezik. Az analóg adatrögzítő készülékbe egy papírkorongot kell helyezni, mely mindössze 24 óra adatait képes rögzíteni. Ráadásul ezek közül is több féle kerül a forgalomba a jármű maximális sebességétől függően, illetve létezik olyan készülék is, amely a motor fordulatszám adatait is rögzíti az írólap hátoldalán. A készülék használatakor csak 1-1 személynek méri az idejét, vagyis mindenkinek van egy saját kártyája, valamiféle adatrögzítője, hogy több ember is vezethessen felváltva.

A korábbi korongok a gépkocsivezető által könnyen „manipulálhatók” voltak. Ennek kiküszöbölésére fejlesztették ki a digitális készüléket.

A digitális adatrögzítő készülékbe járművezetői chipkártyát kell behelyezni, és a készülék arra rögzít 28 napnyi adatot. Az adatokat a jármű üzembentartója, az arra szakosodott cégek és a hatóság értékelik ki.

Kérdése van? Keressen minket?

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon a levelezőlistához, hogy megkapja a legfrissebb információkat és frissítéseket tőlünk.

Ön sikeresen feliratkozott!

Call Now Button